Fässbergs IF - Fotbollsklubben i Mölndals stad
Fässbergs IF är en traditionsrik förening som verkar i Mölndals Stad.
Vi är en gemenskap på ungefär 500 medlemmar.
Historiskt har A-laget spelat i division III och IV och nu spelar vi återigen i division IV efter ett par år i V och VI. Under 1950-talet var hemvisten i serien direkt under allsvenskan.
Största sportsliga meriten är ett officiellt SM-guld från 1924.
Föreningen har genom ett långsiktigt arbete skapat möjlighet att utvecklas inom viktiga områden för oss. Vi har genom vår policy, ”Lila tråden”, skapat ett levande verktyg som visar vad vi skall arbeta med och hur vi skall genomföra det. Den långsiktiga visionen är fastlagd och kallas för ”Vision 100” som går i sitt slutstamp i och med att föreningen fyllde 100 år.
Policys och visioner är resultatet av ett demokratiarbete som genomförs med en omfattande ledarkonferens som genomförs varje år i samarbete med SISU. Det vardagliga aktiva arbetet följs upp med ledarträffar. Vårt ledarutbildningsprogram tar fasta på långa och goda relationer med de ledare vi rekryterar. De ledare som vi engagerar förser vi kontinuerligt med nya uppgifter inom föreningen för att de skall känna stimulans och utvecklas. Ungdomsledare går vidare och engageras inom seniortruppen. I våra olika arrangemang över året finner man ledarassistenter från spelare inom de egna äldre lagen.
I vårt upptagningsområde finns många väletablerade damfotbollsföreningar, vilket inte skapar naturliga möjligheter för oss att inom föreningen starta en egen damfotbollssektion. Vi stöttar och samarbetar istället med klubbarna omkring oss.
Fässbergsresan
Vi bedriver fotbollsträning för i första hand pojkar i alla åldrar, från 5 åringar upp till seniorer. Flickor är mer än välkomna i vår verksamhet men vi har inga rena flicklag. Våra värdeord är Kvalite, Utveckling, Glädje, Gemenskap och Engagemang och begynnelsebokstaven i varje ord bildar tillsammans ordet KUGGE vilket symboliserar den funktion vi vill uppnå både inom Mölndalsfotbollen och även i vårt samhälle. Orden är grunden för all vår verksamhet, både för spelare, ledare och föräldrar.
Fässbergsmodellen är vårt arbetssätt för att upptäcka, stoppa och motverka eventuella kränkningar och diskriminering i god tid.
Stort engagemang och förväntningar
Vår verksamhet bedrivs på ideell basis och kräver ett stort engagemang. Föräldrar tar ett stort ansvar för att träna och leda barnen, i synnerhet i åldrarna 6-15 år.
Vi erbjuder ledarutbildningar via bland annat Göteborgs Fotbollsförbund men anlitar även andra utbildare och föreläsare för att säkerställa att våra ledare har kunskap kring att leda och bemöta alla olika sorters barn och ungdomar inom fotbollen.
För att verksamheten skall fungera behövs även föräldraengagemang i lagens administrativa delar. Det förväntas att föräldrar (till de yngre barnen) och våra äldre spelare är aktiva i planering av matcher, bemanning på cuper, hantera föreningsobligatoriska lagförsäljningarna, och liknande.
Vi uppmuntrar också föräldrar att engagera sig i styrelsearbete och till olika arbetsgrupper, exempelvis för genomförande av föreningsarrangemang.
Föreningskänsla
Att känna tillhörighet och gemenskap är viktigt. Både till laget och även till föreningen som helhet. Vi genomför bland annat Fässbergsdagen, Luciacupen och sommarcupen för att träffas över laggränserna.
Det anordnas event kring A-lagets hemmamatcher där vi har som vision att de yngre spelarna ska kunna få en målbild kring vart träningen leder, att ha ett syfte med sin egna fotbollsutveckling.
Vi arbetar med uppstartsledare till de allra yngsta lagen, dessa fungerar som mentorer för nya föräldraledare och ser till att starten in i föreningen blir så trygg och bra som möjligt!
Fässbergsmodellen
I Fässbergs IF har vi nolltolerans mot alla former av kränkning, mobbning och diskriminering och vi jobbar genomgripande utifrån fässbergsmodellen. Ett arbete som uppmärksammats och rosats av Mölndals stad. Som stöd vid framtagande av processen har vi haft SISU och Rädda Barnen och deras modell kallad ”High Five”.
NPF-certifiering
Vi utbildar regelbundet våra ledare i hur de kan bemöta barn och ungdomar med utmaningar inom NPF-spektrat så som till exempel ADHD och Autism. Individuella planer utformas tillsammans med ledare, spelare och föräldrar för att skapa bästa möjliga förutsättningar för spelaren att fortsätta med sin fotboll.
Föreningsutveckling
För dig som vill engagera dig i föreningsutveckling erbjuder vi möjligheten att deltaga i föreningens styrelse, arbetsgrupper, som FIF-ledare, Domare eller Barntränare. När din egen spelarresa är över vill vi gärna ta del av dina kunskaper och erfarenheter och erbjuder därför alltid lämnande spelare andra sätt att finnas kvar i föreningen.