Fässbergs IF - Fotbollsklubben i Mölndals Stad
Fässbergs IF är en traditionsrik förening som verkar i Mölndals Stad. Vi har cirka 500 medlemmar. Historiskt har A-laget oftast spelat i division III och IV men nu spelar vi i division II. Under 1950-talet var hemvisten i serien direkt under allsvenskan. Största sportsliga meriten är ett officiellt SM-guld från 1924.
Föreningen har genom ett långsiktigt arbete skapat möjlighet att utvecklas inom alla för oss viktiga områden. Vi har genom vår policy, ”Lila tråden”, skapat ett levande verktyg som visar vad vi skall arbeta med och hur vi skall genomföra det. Den långsiktiga visionen är fastlagd genom skapandet av en strategi som ryms inom ”Vision 2010”. Eftersom år 2010 närmar sig har arbetet följts upp med framtagandet av en ”Vision 100”. Policys och visioner är resultatet av ett demokratiarbete som genomförs med ledardagar två gånger per år. Ledardagarna toppas med en mer omfattande ledarkonferens som genomförs ungefär vart tredje år i samarbete med SISU. Det vardagliga aktiva arbetet följs upp med ledarträffar en gång per månad. Vårt ledarutbildningsprogram tar fasta på långa och goda relationer med de ledare vi rekryterar. De ledare som vi engagerar förser vi kontinuerligt med nya uppgifter inom föreningen för att de skall känna stimulans och utvecklas. Ungdomsledare går vidare och engageras inom seniortruppen. Fotbolls- talang- och påskskolan för ungdomar mellan 10-14 år får sina ledarassistenter från spelare inom de egna äldre lagen. I samverkansprojektet finns bland annat ledare från A-laget och där är någon alldeles nyanländ till Sverige.
Vi har inom Fässbergs IF en väl etablerad handikappverksamhet för ungdomar med mentalt funktionshinder. Detta arbete drivs sedan en tid tillbaka tillsammans med Mölndals Stad. Här får handikappade ungdomar möjlighet till idrott, motion och glädje i en välorganiserad miljö. Lucia-cupen som är en väletablerad turnering inom handikappfotbollen har sedan några år utökats med övriga ungdomslag i åldrarna 7-9 år som en del i vårt integrationsarbete.
Inom styrelsen har vi en god könsfördelning med för närvarande 40 % kvinnor. I vårt upptagningsområde finns många väletablerade damfotbollsföreningar, vilket inte skapar naturliga möjligheter för oss att inom föreningen starta en egen damfotbollssektion. Vi stöttar och samarbetar med klubbarna omkring oss. I detta sammanhang känns det också naturligt att nämna Mölndalsalliancen, där vi är en av de drivande föreningarna.
Samverkansprojektet, Skola-Idrott, är en rörelseinriktad verksamhet inom alla skolnivåer. Vi har aktiviteter på tre skolor med olika åldrar. De allra yngsta har en ren lekverksamhet som bara syftar till ökad rörelse och aktivitet. Verksamheten har dessutom en integrationspositiv inverkan med ledare som har invandrarbakgrund och en inriktning med lek och rörelse speciellt inriktad till flickor med invandrarbakgrund. I klass 7-9 har vi ett utvecklat fotbollsspår där eleverna kan komplettera sin vanliga fotbollsträning med schemalagd träning på skoltid. Här tränar flickor och pojkar från Mölndals Stad oavsett förening. I en förlängning har det startats en fotbollslinje på Fässbergsgymnasiet där Fässbergs IF varit drivande tillsammans med Göteborgs Fotbollförbund.
Fässbergs IF:s Sommarcup för flickor och pojkar är ett av våra viktigare tävlingsarrangemang. I anslutning till denna cup spelas också en 9-manna-cup. Detta är ett nytt sätt att tänka, där övergången från 7- till 11-manna-fotboll skall bli så bra som möjligt. Vi tycker detta är ett viktigt utvecklingsarbete för fotbollen. Tidigare nämnda Luciacup med integration av handikappidrott till övrig fotbollsverksamhet fungerar sedan några år på ett bra sätt. Cupen är fortfarande under utveckling. Samtliga cuper skall präglas av kvalitet på genomförandet. Fair-Play-pris utdelas till lag med justa spelare, ledare och åskådare. Bedömningen utförs av domarna, vilka är äldre spelare inom föreningen. Detta skapar större förståelse för domarens situation för dessa spelare i sina egna matcher.